In Gent gaan de overschotten in de “Freego”

freegoDSC_0397

De koelkast of ook wel de “frigo” genaamd is toch wel een handig ding. Vindt u ook niet? Een Frigo is niet alleen nuttig voor binnen, maar ook voor buiten, dan wordt het een Freego. Een Freego is een idee van Stef Mintiens. Deze man zet zich sterk in tegen voedselverspilling en dat op een ludieke manier. Hij kwam op het idee om een koelkast buiten te plaatsen en deze te vullen met de restjes van versbereide maaltijden. Iedereen die ook maar voorbij deze koelkast wandelt kan er gratis wat lekkers uithalen.

Ik denk dat niemand mij gaat tegenspreken als ik zeg dat dit idee briljant is en dit op twee vlakken. Er wordt enerzijds een halt toegeroepen aan de voedselverspilling  en anderzijds kan iedereen hiervan meegenieten. Met iedereen bedoel ik ook mensen die er niet goed voorzitten of zelfs geen dak boven hun hoofd hebben. Als je aan een sociaal project werkt, zijn alle sociale klassen van belang en verdienen ze een gelijkwaardige behandeling. Zo mogen armere personen zeker niet het gevoel krijgen dat zij alleen de (bijna) vervallen restjes krijgen. Vooral sociale kruideniers moeten hier voor opassen.

Met dit project wordt iedereen daadwerkelijk gelijk gesteld. Jong, oud, student, zelfstandige, dakloze… het maakt niet uit voor Stef Mintiens. En ook niet voor de omliggende eetgelegenheden die maar al te graag hun voedseloverschotten aan de Freego schenken.  Zo zie je maar dat de strijd tegen voedselverspilling een echte trend wordt. Steeds meer en meer komen organisaties in het nieuws die iets doen aan de voedselverspilling. Hieronder vallen heel wat restaurants die werken met voedseloverschotten zoals bijvoorbeeld  Rekub (Antwerpen) en Instock (Amsterdam). Zij kunnen voor hun voedsel rekenen op supermarkten als Albert Heijn maar ook op de boeren. Zo blijven boeren ook niet met inmense overschotten zitten. Want producten die niet het juiste uitzicht hebben worden vaak afgeschreven voor de verkoop. Maar zeg eens eerlijk, mensen mag je toch ook niet gewoon afschrijven omwille van hun uiterlijk. Het is het innerlijke dat telt.

Het zou fijn zijn als iedereen mee op de boot stapt met deze trend. Zo gaan onze voedselbronnen minder snel uitgeput geraken en gebruiken we het voedsel ook met meer respect. Want eigenlijk zijn we maar de weinigen die kunnen genieten van heerlijk maaltijden. Als we van alle armere mensen een som zouden maken, zou deze heel, maar dan ook heel moeilijk op te tellen zijn. Je wilt er liever niet aan beginnen….

 

Bron: https://21bis.be/lifestyle/2014/gent-gaan-voedseloverschotten-de-freego

Lisa Mans

Ik ben 21 jaar en maak de Hogeschool nog onveilig. Ik ben een persoon die graag creatief bezig is, ook als onderneemster. Ik ben ook een persoon die begaan is met wat er rondom haar gebeurt. Oorlogen, klimaatveranderingen, ik word er weemoedig van. Tijd voor actie denk ik dan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.