Transvetten in bewerkte voeding nog gevaarlijker dan eerst gedacht

pizza_1024x768

De 21ste eeuw staat niet alleen bekend om haar technologie, ook snelheid is een begrip dat niemand onbekend is. Ik durf te wedden dat iedereen van onze lezers wel al eens met tijdsdruk te maken heeft gehad. Dat maakt dat we minder tijd hebben om naar onszelf te kijken. Je weet misschien al naar waar deze tekst leidt, onze eetgewoontes. Het moet snel gaan en wat is er snel klaar? Een snelbereide maaltijd natuurlijk. Ik denk dat heel veel mensen zich wel eens schuldig bevinden aan het eten van zo een maaltijd. Op zich is daar niets mis mee, maar wel als men weet dat snelbereide maaltijden de gezondheid schaden.

Transvetten zijn de boosdoener van al het kwaad. Zelf had ik nog niet echt van dit soort van vetten gehoord. Vaak sta je er dan ook niet bij stil wat er eigenlijk in een kant-en klaarmaaltijd, diepvriespizza of industrieel gebak zit, je bent gewoon blij dat het lekker is. Toch kan je soms beter verder kijken dan het uitzicht van jouw kant-en klaar gerechtje. De goede smaak, textuur en een relatief lange houdbaarheidsdatum zijn het gevolg van transvetten. Transvetten lijken dan wel een goede werking te hebben, maar eigelijk schaden ze gezondheid. Een transvet heeft hetzelfde effect als het roken van een sigaret. Je krijgt een verhoogde kans op hart-en vaatziekten, wat een (mogelijk) vroege dood met zich meebrengt.

Je kan dus maar beter tijd maken voor jouw maaltijd. En dat hoeft zelfs nog niet super lang te duren, zolang je maar met “echte” producten werkt. Ik zeg liever niet dat je met verse producten moet werken. Want zelfs voedingswaren op of na de houdbaarheidsdatum kunnen gebruikt worden. Vaak gaat een voedingswaar langer dan de opgegeven houdbaarheidsdatum mee.

 

Bron:  https://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2419833/2015/08/12/Transvetten-in-bewerkte-voeding-nog-gevaarlijker-dan-eerst-gedacht.dhtml

 

 

Lisa Mans

Ik ben 21 jaar en maak de Hogeschool nog onveilig. Ik ben een persoon die graag creatief bezig is, ook als onderneemster. Ik ben ook een persoon die begaan is met wat er rondom haar gebeurt. Oorlogen, klimaatveranderingen, ik word er weemoedig van. Tijd voor actie denk ik dan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.